Sonce je vir življenja za vsa živa bitja – rastline, živali in ljudi. Ustvarja in ohranja življenja, po daljših obdobjih slabega vremena nam privabi vedrino na obraz, je vir navdiha.

A vendar nam sonce pošilja tudi nevarno UV sevanje, ki je našim čutilom neopazno in lahko povzroča hude in trajne poškodbe na naši koži. Posledice prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom so lahko vidne takoj (opekline, alergijska reakcija, porjavelost), poškodbe celic pa se kopičijo in lahko povzročijo številne kasnejše hude posledice (zgodnje staranje kože, kožni rak, siva mrena,…).

Otroška koža je tanjša kot odrasla in zato še toliko bolj izpostavljena nevarnim vplivom UV-A in UV-B žarkov.

V Vrtcu Žužemberk se zavedamo nevarnosti, ki jih prinaša prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom, zato v poznopomladanskem in poletnem času že vrsto let izvajamo preventivne ukrepe in sledimo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je nosilec projekta Varno s soncem, v katerega je naš vrtec vključen.

V vrtcu konec maja in v začetku junija v okviru tematskega sklopa Varno s soncem naši otroci spoznavajo nevarnosti izpostavljanja sončnim žarkom in se učijo samozaščitnega ravnanja. Starše opozorimo, da imajo otroci za bivanje na prostem vedno s sabo pokrivala za glavo z zaščito za oči, spodbujamo uporabo sončnih očal in ustreznih oblačil.

Pri načrtovanju in izvedbi dejavnosti ob jasnem in sončem vremenu upoštevamo naslednje smernice:

  • Dnevne dejavnosti v vrtcu prilagodimo tako, da bivanje na prostem izvajamo v senci, če sence ne moremo zagotoviti, bivanje na prostem zaključimo do 10. ure.
  • Pri dejavnostih na prostem imajo otroci pokrivala za glavo s šiltom, ki nudi zaščito za oči.
  • Spodbujamo uporabo sončnih očal.
  • Upoštevamo pravilo sence.
  • Skrbimo za zadostno hidracijo –pitje vode ali nesladkanega čaja.
  • Od letos bomo pri dejavnostih, ki jih časovno ne moremo prilagoditi (zaključni izleti, daljši pohodi,…) pri otrocih uporabljali zaščitno kremo Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive expert+ (primerna za občutljivo otroško kožo, zaščitni faktor 50, hipoalergena, brez parfuma, parabenov in barvil).

V okviru projekta Varno s soncem smo s strani NIJZ za vsako družino pridobili zloženko Pravilna zaščita pred soncem, katero ste danes, 28. maja, ko obeležujemo svetovni dan sonca, prejeli v nabiralnik. Omenimo naj novost, da se izpostavljanje sončnim žarkom odsvetuje od 10. do 17.00 ure in ne le do 16.00, kot je veljalo priporočilo do sedaj.

Toplo vam priporočamo, da zloženko preberete in upoštevate priporočila ter tako ob sončnih dneh zagotovite varno bivanje na prostem tako za vaše otroke, kot tudi za vas.

Vaša koža in koža vašega malčka vam bosta hvaležni.

S prijaznim sončnim pozdravom (iz sence)

kolektiv Vrtca Žužemberk

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)