Zgodbe o nagajivem koronavirusu, ki nam jo je letos tako zelo zagodel – primerne za branje in ogled z vašimi malčki:


Otroci se deklamacije in pesmice lažje in hitreje naučijo, če so podkrepljene s slikovnimi iztočnicami ali pa so predstavljene v obliki slikopisa. Morda pa se vaši malčki s pomočjo slikopisa naučijo katero od spodnjih deklamacij in z nastopom (lahko tudi preko videopovezave ali telefona) presenetijo babico ali dedka.


Zapojmo skupaj

Ali že poznate prikupno zimsko otroško pesmico Janeza Bitenca Na saneh? Naučite se jo lahko z vzgojiteljico Matejo Mišmaš ob spremljavi na kitari, kakšen mali inštrument domače izdelave pa bo še dodatno popestril izvedbo.

Le kdo od staršev ne pozna priljubljene pesmice o dedku s sivo kučmo in belo brado, ki ga decembra vsi nestrpno pričakujemo. Vašega malčka lahko s pomočjo slikopisa naučite besedilo pesmi Siva kučma avtorja Janeza Bitenca, ki jo na posnetku prepeva Alenka Kolman.

Letošnja zima je kar pohitela in nam za nekaj dni pričarala zimsko idilo in z vašimi malčki ste gotovo uspeli narediti kakšnega snežaka. Na spodnji povezavi pa si lahko pogledate še posnetek in se naučite novo pesmico Snežak.


Beremo skupaj

Kamišibaj predstavo Smrečica za medveda pripoveduje vzgojiteljica ga. Mateja Mišmaš. Na koncu otroke čaka še nekaj idej za poustvarjanje po zgodbi.

Julia Donaldson in Axel Scheffler sta avtorja številnih priljubljenih otroških zgodb v verzih, po katerih so posneti risani filmi in odigrane različne predstave. Najbolj znana sta po slikanici Zverjasec (v slovenščino prepesnim Milan Dekleva), ki je tudi v slovenskem prostoru postala zelo priljubljena slikanica, Lutkovno gledališče Ljubljana pa je po njej pripravilo odlično lutkovno predstavo. Gre za zgodbo o neustrašni miški, ki si nadvse iznajdljivo izmisli prijatelja, s katerim želi prestrašiti živali, ki si malo miško predstavljajo kot slasten obrok.

V nadaljevanju velike svetovne uspešnice Zverjasec spoznamo še malega Zverjaščka, ki ga oče zaman svari pred strašno mišjo pošastjo, pred katero trepeta cel gozd. Malček se mora o pošasti prepričati na lastne oči … Ob slikanici zgodbo pripoveduje vzgojiteljica ga. Jožica Štrasberger.

V mesecu novembru v našem vrtcu veliko časa namenimo skrbi za zdravo telo, kamor spada tudi skrb za lepe in zdrave zobke. Vzgojiteljica ga. Mojca Obrstar je posnela branje zgodbe Ah ti zobki (avtorica Svetlana Tiourina), dodala lastne ilustracije in ustvarila kratek posnetek, ki preko katerega otroci spoznajo, zakaj je umivanje zobkov pomembno. Zgodba je primerna za otroke starosti od 3 let.

Zgodbico Dedek mraz v dimniku (avtorica Katarina Sokač) ob senčnih lutkah pripoveduje vzgojiteljica ga. Lilijana Hrovat.


Kratko bibarijo Medved stopa (avtorica Mira Voglar), posreduje vzgojiteljica ga. Milena Turk, ki je tudi izdelala lutke. Primerno za otroke starosti 1-2 leti.Slikopis je slikanica s preprostimi, kratkimi stavki, ki so navadno zapisani z velikimi tiskanimi črkami, in v kateri sličice nadomeščajo posamezne besede. Namenjen je opazovanju, širjenju besednega zaklada, pripovedovanju, začetnemu učenju branja in učenju tehnike branja. Otrok pri branju slikopisa aktivno sodeluje, posledično pa uri spretnosti porajajoče pismenosti.


(Skupno 2.481 obiskov, današnjih obiskov 1)