Šport in špas – druženje in gibanje vseh generacij je vseslovenski projekt zavoda Media šport, ki letos poteka že 9. leto. Ker sta med prednostnimi nalogami našega vrtca tudi gibanje in zdrava prehrana smo se odločili, da se projektu letos pridružimo tudi mi.

Kratek video utrinek s prireditve je pripravila mamica ga. Katja Turk.

Šport in špas – video utrinek s prireditve

Naše varovance z bratci in sestricami, mamicami in očki ter babicami in dedki smo povabili na skupno popoldansko druženje , ki je potekalo v petek, 20. 5., na šolskem igrišču v Žužemberku . V uvodnem delu sta se naša »vrtičkarja« Tilen in Urban pogovarjala z gostom Jurijem Tepešem. Izvedeli smo nekaj o tem, kaj je naš gost rad počel kot otrok, kako izgleda njegov običajen dan, o prvih izkušnjah na letalnici,  kaj rad je ter da ni prav nič izbirčen pri hrani. Na vprašanje, če tudi veliki fantje jokajo, ko padejo, pa nam je zaupal, da ne.  Po zanimivem pogovoru so se nadobudni malčki lahko fotografirali z Jurijem in dobili njegov avtogram.

1

2

3
Pozdravni govor gospe ravnateljice Mire Kovač ter zahvala gospodu Edvardu Kramarju, ki nam je omogočil obisk Jurija Tepeša.

4

4-5

5
Gospod Jurij je v dar prejel darilo, ki ga je spekla Tilnova babica, gospa Majda Hrovat, kruh v obliki sonca.

6

7

8

9

10

Sledila je predstavitev Šole zdravja v izvedbi g. Dušana Peterlina, ki vodi vsakodnevno jutranjo vadbo v Dolenjskih Toplicah. Skupaj z njim smo pred krajšim pohodom do Loke in nazaj naredili nekaj ogrevalnih vaj.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
Pohod do Loke.

11

12

13

V drugem delu popoldanskega druženja je ga. Vanja Jenič iz ZD Novo mesto spregovorila o pomenu gibanja in zdrave prehrane, potekale so meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja, prikaz postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja z g. Gregorjem Banom, gostje pa so lahko poskusili domač kruh z domačimi zdravimi namazi. Vmes so se otroci in njihovi starši ter stari starši pomerili v različnih zabavnih športnih igrah, za dobro voljo, ki prav tako predstavlja pomemben vidik zdravega načina življenja, pa so poskrbeli člani mladega ansambla Zweigelt.

0

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

6

7

1
Kruh so spekle vzgojiteljice ga. Marjana Furlan, ga. Pavla Štravs, ga. Lilijana Hrovat in babica ga. Jožica Košiček. Namaze so pripravile delavke Vrtca Žužemberk.

101

Ob zaključku smo udeležencem gibalnih uric podelili kolajne miška Eli, s posebnim priznanjem pa so bili nagrajeni tudi najmlajši ter najstarejši udeleženec prireditve in najštevilčnejša družina.

1
Vaditeljice letošnjih Gibalnih uric.
2
Otroci , ki so sodelovali pri Miški Eli ter osvojili priznanje za sodelovanje. Skupno je osvojilo kolajno kar 28 otrok. Čestitamo!
3
Bronasto Miško Eli je skupno osvojilo 19 otrok. Čestitamo!
4
Srebrno medaljo Miške Eli bo s ponosom nosilo 16 otrok. Čestitamo!
55
Najzahtevnejše opravljene naloge pri Gibalnih uricah in s tem osvojitev zlate kolajne Miške Eli pa je prejelo 20 otrok. Čestitamo!
66
Žigatov očka je prevzel priznanje za najmlajšega udeleženca na prireditvi Šport in špas.
77
Nasmejana in poskočna gospa, ki je prejela priznanje za najstarejšo udeleženko prireditve Šport in špas.
88
7 članov družine Legan je prejelo priznanje za najštevilčnejšo družino na prireditvi.
99
Priznanje pa si je zaslužil tudi organizator prireditve Šport in špas, Vrtec Žužemberk.

Če smo udeležence spomnili, da je zdravje le eno ter da je vsak v veliki meri odgovoren za to, kako mu služi, smo dosegli veliko. Še toliko bolj pa smo ponosni, če smo koga prepričali, da za svoje zdravje in za zdravje svojih otrok naredi še kaj več v smislu gibanja in zdrave prehrane.

2

3

4

5

6

Bilo je športno in špasno ter prav nič dolgočasno.

Jožica Štrasberger in Tanja Fabjančič

(Skupno 458 obiskov, današnjih obiskov 1)