V teh dneh, ko v našem vrtcu raziskujemo kulturno dediščino našega kraja, še zlasti nas zanimajo poroke naših prababic in dedkov, smo v skupino povabili kar nekaj staršev in starih staršev z namenom, da predstavijo svoje delo in delo naših prednikov, povezano s porokami in poročnimi običaji.

Da so si nekoč dekleta – bodoče neveste pripravljale« balo« same,s tem da so šivale in vezle razne prte, posteljnino in podobno, nam je povedala in pokazala Davidova mama, ki je še zelo spretna pri tem delu. Preizkusile so se tudi naše deklice in ugotovile ,da je to delo zelo težko, potrebno veliko  spretnosti, vztrajnosti in natančnosti.

david1

 

david 2

david 3

david 5

Za lepe frizure, kakršne si želi vsaka nevesta tako danes kot nekoč, je poskrbela Jakobova mamica po poklicu frizerka. Z veliko frizerskimi pripomočki , spretnimi rokami in dobre volje,je polepšala vse glavice našega vrtca.

frizer.1

friz.2

friz.3

friz.4

friz.5

frizer 6

Da je poroka popolna je potrebno še marsikaj. Pletli smo venčke, oblikovali prstančke, peli in plesali ob spremljavi harmonikarja za kar so poskrbeli zunanji krajani, ter  pekli slastne piškote brez katerih« ohcet« tudi ne mine. Mamica dečka Anžeta je s svojo prijateljico – slaščičarko poskrbela tudi za to, da naši želodčki ne bodo prazni. Spekli smo slastne čokoladne  piškote in medene srčke, katere smo lepo okrasili.

piškoti1

pišk.3

pišk2

pišk4

piš.5

pišk.6

piš.7

pišk.8

Ob vseh dejavnostih , ki so se vrstile v našem vrtcu  te dni, so otroci gotovo spoznali vsaj delček naše kulturne dediščine, in jo  bodo (upajmo) z veseljem delili naprej.

Objavila: ga. Natalija Kobe

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)