Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

Postopno odprtje vrtca z 18. 5. 2020

 

Spoštovani starši.

Po dveh mesecih naš vrtec Sonček v ponedeljek, 18. 5. 2020, ponovno odpira vrata. Za začetek le za  starše otrok, ki nujno potrebujete varstvo a verjamemo in upamo, da se bodo v vrtec lahko zelo kmalu vrnili vsi naši varovanci.

Zaradi preprečevanja širšega izbruha bolezni ob morebitnem pojavu novega koronavirusa v okolju, kjer živimo, smo na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje morali prilagoditi organizacijo in način dela v vrtcu.

 • V stavbo vrtca lahko vstopajo le ZDRAVI zaposleni in otroci, ostali le v nujnih primerih. Starši v vrtec ne vstopajo, če ni nujno potrebno.
 • Za odrasle je obvezno upoštevanje splošnih ukrepov:
  • razkuževanje rok ob vstopu v stavbo,
  • uporaba zaščitne maske ob srečevanju z zaposlenimi,
  • upoštevanje razdalje 1,5-2 metra,
  • redna in temeljita higiena rok (umivanje z milom ali razkuževanje, ko milo in voda nista na voljo),
  • upoštevanje higiene kašlja in kihanja.
 • Poleg rednega čiščenja in zračenja prostorov bomo najmanj dvakrat dnevno razkuževali vse kontakte površine, s katerimi otroci in odrasli pogosto prihajajo v stik.
 • Vzgojne skupine bodo stalne, z 8 do 10 otroki in stalno strokovno delavko. Omejili bomo srečevanje otrok iz drugih vzgojnih skupin (v stavbi in pri bivanju na prostem) in z ostalimi zaposlenimi v zavodu. To pomeni, da v času izvajanja posebnih ukrepov ne izvajamo združevanja skupin (zjutraj in popoldan).
 • Ob ponovni vrnitvi otroka v vrtec starši oddajo izpolnjeno in podpisano izjavo o zdravstvenem stanju otroka. Brez podpisane izjave zavrnemo sprejem otroka.
 • V vrtec pripeljite le popolnoma zdravega otroka. Skladno s priporočili NIJZ vrtec lahko zavrne sprejem otroka, ki kaže bolezenske znake. Če se bolezenski znaki pojavijo v času bivanja v vrtcu vzgojiteljica obvesti starše, da čimprej pridejo po otroka. V primeru suma na okužbo s COVID-19 se otroka do prihoda staršev osami v posebnem prostoru, kjer je zagotovljeno varstvo odrasle osebe.
 • Starši ste v primeru nalezljive bolezni otroka o tem dolžni obvestiti vrtec.
 • Sprejem otrok v vrtec poteka na vhodu (v enoti Jurček za oddelke Medvedki, Polžki, Ptički in Mucki v pritličju, za ostale otroke pa v nadstropju). Starši ob prihodu v vrtec pozvonite in otroka predate dežurni vzgojiteljici, ki mu pomaga pri preobuvanju in slačenju ter ga preda v vzgojno skupino. Otrok si ob prihodu v vzgojno skupino temeljito umije roke. Prosimo, da pri čakanju na vhodu upoštevate razdaljo 1,5 m (talne oznake).
 • Prenašanje igrač od doma v vrtec in obratno ni dovoljeno. Otroci, ki nujno potrebujejo dudo ali ninico, le to prinesejo v podpisani posodici/vrečki. Knjige za Cicibralčka, ki ste jih imeli izposojene, vrnite v vrečki – vzgojiteljica jih bo za nekaj dni shranila na ustreznem mestu. Popoldanske malice ne bomo dajali za domov.
 • Oddaja otrok domov poteka na vhodu (v enoti Jurček velja enako kot za prihod). Starši ob prihodu pozvonite in upoštevajoč razdaljo počakajte, da vam dežurna vzgojiteljica preda otroka.
 • Komunikacija s starši poteka preko telefona ali e-asistenta.

Starše naprošamo, da dosledno upoštevate ukrepe, s katerimi bomo zagotavljali čimbolj zdravo okolje za vaše otroke in naše zaposlene.

V vrtcu bomo izvajali dejavnosti, ki pripomorejo k zdravemu načinu življenja. Veliko časa bo namenjenega igri v naravi, branju otroške literature, slikanic, pogovorom z otroki, ustvarjalnim igram in izkoriščanju vseh priložnosti za gibanje otrok.

Vzgojiteljice pri delu s svojo vzgojno skupino ne bodo nosile zaščitnih mask. Otrokom bodo na voljo za objeme in tolažbo, poskrbele bodo za dobro počutje vseh otrok in bile še posebej pozorne na morebitne stiske otrok in jim nudile možnosti, da svoja čustva izrazijo.

Skladno z vremenskimi razmerami bomo poskušali čim več časa preživeti na prostem in tudi različne dejavnosti izvajati v naravnem okolju, kar pomeni, da bodo morda oblačila in obutev bolj umazana. Otrokova najboljša in najlepša oblačila in obutev prihranite za posebne priložnosti, za v vrtec pa izbirajte tista, ki so otrokom najbolj udobna in jih ni škoda.

Poskrbite, da bo imel otrok v vrtcu dovolj rezervnih oblačil (tudi majice s kratkimi rokavi). Prvi dan otrokovega ponovnega prihoda jih prinesite v PODPISANI vrečki – vzgojiteljica jih bo pospravila v otrokov nahrbtnik. Prosimo za redno nadomeščanje uporabljenih rezervnih oblačil – zjutraj jih predajajte v podpisani vrečki. Ker bomo z otroki veliko časa preživeli v naravi (travnik, gozd) vas prosimo, da ste pozorni na klope in otroke dnevno pregledujete.

Vzgojiteljice z velikim veseljem pričakujejo ponovno snidenje z njihovimi malimi Sončki. Kaj pa vaši otroci? Nekateri se veselijo ponovnega prihoda v vrtec, veliko pa je takšnih, ki bi raje ostali doma, kar pa ne pomeni, da jim v vrtcu ni lepo. Otroci so dva meseca preživeli v krogu njim najpomembnejših oseb in gotovo jim bo težko, ko to ne bo več mogoče, zato lahko pričakujemo in moramo razumeti, da bodo ob ponovnem odhodu v vrtec lahko doživljali ločitvene stiske. Tudi njihovo siceršnje vedenje doma se lahko spremeni, lahko bodo želeli še več vaše pozornosti (kar bodo izražali na različne načine). Bodite razumevajoči, nudite jim bližino in možnosti za izražanje stisk in frustracij, a hkrati poskusite ostati dosledni in razmejujte otrokove potrebe in želje.

Verjamem, da tudi marsikateri starši, sploh starši mlajših otrok, prav tako doživljate stisko in tesnobo pred ponovno vrnitvijo otrok v vrtec. Vašo morebitno stisko bo čutil tudi otrok in tako mu boste slovo še otežili.

Pomembno je, da nam zaupate in ste prepričani, da bomo za naše »Sončke« lepo poskrbeli. Pri oddaji otrok na vratih bodite do otrok nežni, a hkrati odločni – predaja naj poteka hitro – že prej pa se pogovorite z njimi, jim namenite dovolj pozornosti. Zavedajte se, da če otrok ob oddaji v vrtec in prevzemu za domov joka, ne pomeni, da se otrok cel dan v vrtcu počuti nesrečnega in je žalosten. Predvsem pri mlajših otrocih solze ob ponovnem snidenju s starši pomenijo le čustveno razbremenitev.

Priporočamo, da otrokom na njim primeren način in skladno s starostjo razložite, zakaj morajo ponovno v vrtec (»Razumem te, da bi raje ostal doma, a žal ne bo šlo. Starša morava v službo, da,….«

»Tudi meni je bilo težko ponovno v službo po dveh mesecih. Ampak potem, ko sem prišel sem bil vesel, ko sem videl sodelavce,…«, kako bo po novem potekalo življenje v vrtcu. Pogovarjajte se, česa se še posebej veselijo, česa jih je morebiti strah,…Skupaj z njimi iščite rešitve, kaj lahko otroci storijo, če bodo čutili stisko (»Razumem, da si žalosten, ko se zjutraj posloviva. Tudi jaz te bom pogrešal. Predlagam da ko se boš v vrtcu spomnil name mi pošlji en skriti poljubček. Tudi jaz ti ga bom«)

Že doma si lahko skupaj izmislite morebitne kratke posebne rituale od ločevanju, ki bodo otroku v  tistem trenutku pomagali preusmeriti pozornost. Če imate kdaj možnost, da otrok kdaj ostane doma ali da gre domov po kosilu, naj bo to vaša odločitev (obrazložite zakaj tokrat lahko) in ne posledica otrokovega izsiljevanja, kajti naslednjič bo poskusil še intenzivneje doseči to, kar si želi.

Počasi se vračamo v “stare tire” ampak drugačni – spremenili smo se mi, otroci in “tiri”. Čaka nas »nova realnost«. Ponesimo s sabo pozitivne izkušnje in spoznanja, katera nam je podarila »koronadoba«..

 

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo z željo, da ostanete / ostanemo zdravi.

Žužemberk, 16. 5. 2020

Pripravila: Tanja Fabjančič, pomočnica ravnateljice in svetovalna delavka

Ravnateljica: Mira Kovač, prof.

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 2)