V skupinah Mišk in Metuljev v Vrtcu Dvor smo od 26. septembra do 13. oktobra 2015 v okviru projekta evropske kulturne dediščine pod skupno temo Praznovanja, odkrivali šege, navade in običaje, ki so spremljali poroko nekoč.

Na prireditvi, ki je bila 13. oktobra 2015, v telovadnici PŠ Dvor, smo prikazali, kako smo odkrivali in spoznavali čas, ko so se poročali naši dedki in babice.

Pri raziskovanju tematike smo se opirali na ustne vire, ki nam jih je zelo slikovito posredovala ga. Marija Rozman, izvedli smo razne delavnice in dejavnosti s starši: z zlatarko go. Matejo Fabjan Hočevar so nastali prstani, ga. Francka Murn nam je prikazala izdelovanje rožic iz krep papirja, kuharica ga. Ivanka Kuhelj pa je skupaj z nami pripravila potico. Otroci so od doma prinašali stare poročne fotografije svojih babic in dedkov, ugotavljali in spoznavali so, da se razlikujejo od današnjega časa. Vse izdelke, ki so nam popestrili in približali temo porok nekoč so si obiskovalci lahko ogledali na razstavi.

Otroci so se predstavili z različnimi točkami:

–       Prizor kako je ženin prišel po nevesto

–       Prizor »šranga« – fantje so opravili različne naloge

–       Cici pevski zbor je zapel pesmi Mamica, Lani sem kupil in Mi se imamo radi

–       Ženin in nevesta (šaljivko so povedali otroci iz skupine Metuljev)

–       Ples Abraham ma sedem sinov (otroci iz skupine Mišk)

–       Ples »Pouštertanz« (otroci iz skupine Metuljev)

Zahvaljujemo se Mešanemu pevskemu zboru Dvor, ki se je odzval našemu povabilu in nam popestril program s podoknicami in drugimi pesmimi, ki so se nekoč in se še danes pojejo ob različnih poročnih šegah in navadah.

Tako kot so bile nekoč gostije zabavne, smo se tudi mi pozabavali in skupaj poigrali igro »Aiserje in Zweierje«. Obiskala nas je tudi kamela.

Prireditev se je zaključila s suhimi slivami, ne pa s suhimi »češpljami namočenimi v šnopec« kot so se nekoč »ohceti« zaključile.

Vzg. Mateja Repar Silič

apn1

apn2

apn3

apn4

apn5

apn6

apn7

apn8

apn9

apn10Objavila: Anita Primc

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)