Ustvarjalnost in delavnost naših vzgojiteljic se kaže tako pri vsakodnevnem  delu v oddelkih kot tudi preko različnih projektov in dejavnosti, katere z veseljem pripravljajo v korist naših malčkov. Ena od takšnih obogatitvenih  dejavnosti je igrana ali lutkovna predstava vzgojiteljic , katero za otroke vrtca, njihove starše in ostale obiskovalce  vsako leto pripravijo delavke druge enote.

Zgodba naših tradicionalnih predstav se je začela pisati pred šestimi leti, ko so vzgojiteljice enote Jurčičeva ulica pripravile igrico Mojca Pokrajculja, sledila je Muca Copatarica v izvedbi dvorskih vzgojiteljic, nato imeniten Bobek s svojo barčico in vzgojiteljicami enote Stara šola, nerodne Tri muce so zaigrale delavke Jurčičeve in VVD Brulec, zadnji dve leti pa so bile za predstavo  angažirane vzgojiteljice enote Dvor. Po lanskoletni odlični dramatizaciji  zgodbe o Sapramiški so nas letos 17. 5. prav pošteno nasmejali Trije prašički.

Vsebina predstave je zelo aktualna v današnjem času –mama pujsa meni, da je svojim trem prašičkom dovolj dolgo nudila usluge Hotela pri mami, zato se odloči, da je skrajni čas, da gredo na svoje. Florijan, najmlajši izmed njih, je pravi mali sanjač. Nič na svetu ga ne zanima bolj  kot  rožice in metuljčki in ob pripovedovanju, da v gozdu živi volk, tega sploh ne jemlje resno. Z malo truda si hitro postavi zasilen domek iz slame, ki pa se ob prvem pišu volkove sape sesuje. Jaka, srednji izmed njih, je pravi žurer. Za gradnjo svoje hiške uporabi kup starih trhlih desk, katere na hitro postavi skupaj, da bo v njej čim prej lahko imel zabavo.  Ko k njemu priteče prestrašeni Florijan, ga vzame pod streho in brezskrbno se zabavata vse dokler na vrata ne potrka volk. Tudi Jakova hiška je mali zalogaj za sivega volka, kateremu se že pošteno cedijo sline. Najstarejši in hkrati najbolj delaven in odgovoren pujsek Miha pa se izkaže za pravega  gradbenega mojstra. Z resnim in odgovornim delom mu uspe zgraditi trden in topel domek, katerega opremi s celo vrsto sodobnih varovalnih sredstev – od kamere pa celo do električne ograje – katera  volka vedno znova  odvrnejo od tega, da bi pujski postali njegova sočna mesna pojedina. Srečen konec za pujske, manj srečen za volka, obilo smeha tako za otroke kot tudi za njihove starše in nauk, da je trdno in odgovorno delo prava pot do uspeha in sreče.

Scensko in vsebinsko zelo dodelana predstava je nastala pod vodstvom ge. Mateje Repar Silič, v vlogi pujskov pa so blestele vzgojiteljice ga. Anita Primc, ga. Anita Kuhelj in ga. Jožica Štrasberger, vabilu k  sodelovanju pa se je z veseljem odzval g. Ambrož Čopi, naš bivši sodelavec v enoti Dvor.

Kljub temu, da je priprava takšne predstave zahteva velik časovni vložek, pa se po pripovedovanju člani igralske zasedbe vedno z navdušenjem odpravili na popoldanske vaje in jih kljub utrujenosti zapuščali dobre volje. Pozitivno vzdušje in dobri odnosi so dali zagon novim idejam, scenarij se je sproti dodeloval in tudi še med krstno uprizoritvijo se je utrnila kakšna nova humorna ideja.

Da so vse predstave naših vzgojiteljic na kakovostno visokem nivoju ter da jih otroci in starši cenijo kažejo ne le odzivi in komentarji, pač pa tudi višina prostovoljnih prispevkov gledalcev.  Tudi letos bomo zbrani znesek v višini 426,60 EUR namenili za sofinanciranje nakupa novega igrala v enoti Dvor. Lanskemu novemu kombiniranemu  igralu Hobotnica se bo kmalu pridružila gugalnica Barka, na kateri se bo lahko hkrati pozibavalo kar 6 otrok.

Delavke vsako leto v sklopu predstave pripravijo tudi lične izdelke, tematsko vezane na vsebino zgodbe, katere ponudimo obiskovalcem predstave.  Letos so bile to ročne lutke pujskov in volka ter pujskovi obeski za srečo, s katerimi smo zbrali 387,70 Eur.  Izkupiček od prodanih izdelkov namenimo za  izboljšavo pogojev za delo v našem vrtcu. Lansko leto smo tako kupili nov šivalni stroj in zvočnik, letos pa smo na ta račun že pridobili nove mikrofone, kateri bodo še dodatno pripomogli h kvaliteti naših prireditev in dogodkov.

Največje plačilo za vložen trud vseh, ki soustvarjajo predstave pa je pogled na polne tribune in zadovoljne gledalce – starše in otroke, katerim se na tem mestu najlepše zahvaljujemo za njihov prispevek.

 

 

Vodja vrtca: Tanja Fabjančič

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)