Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

PREHRANA

Otrokom nudimo štiri obroke dnevno: zajtrk, dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico. Kosila pripravljamo v centralni kuhinji v enoti Jurček, od koder jih hišnik vozi enoto Medo Dvor. V kuhinji imamo dobro vpeljanem HACCP sistem z vzpostavljenimi notranjimi kontrolami.

Jedilnike, ki so izobešeni na oglasnih deskah v vseh enotah in objavljeni na spletni strani šole, sestavlja organizatorka prehrane ga. Nina Kocjančič ob sodelovanju kuharic, pomočnice ravnateljice in strokovnih delavk, upoštevajoč Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (izdalo Ministrstvo za zdravje). Sadje je sestavni del vsakodnevnega jedilnika. Otroci imajo tekom dneva na voljo nesladkan čaj ali vodo.

Že vrsto let je ena izmed naših prednostnih nalog zdrava prehrana. Prehrano otrok si bomo še naprej trudili izpopolnjevati tako v pestrosti kot kakovosti priprave ter tako prispevati k izoblikovanju zdravih prehranjevalnih navad otrok. Prizadevali si bomo za še večji delež uporabe živil lokalnega izvora in živil z oznako eko ali bio.

V vseh oddelkih vrtca bo v novembru potekal tematski sklop Moje zdravo telo, v okviru katerega bodo otroci spoznavali pomen zdrave prehrane, skupaj bodo pripravljali zdrave obroke in prigrizke ter sestavljali zdrave jedilnike (k sodelovanju bomo povabili tudi starše in stare starše). Svetovalna delavka vrtca bom za vse starše pripravila zloženko o zdravi prehrani.

Veliko pozornost bomo namenili kulturnemu prehranjevanju, pri čemer sta vlogi vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice odločilnega pomena. Otroke od 3. leta starosti bomo navajali na uporabo vilic in prtičkov, od 5. leta pa tudi na uporabo noža. Z vključevanjem otrok pri pripravi in pospravljanju po obrokih bomo pri otrocih spodbujali skrb zase in razvijali njihove delovne navade.

Tradicionalni slovenski zajtrk z županom, g. Jožetom Papežem v oddelku Ribice (15. 11.2020)
(Skupno 1.881 obiskov, današnjih obiskov 1)