Šport in špas je vseslovenski projekt zavoda Media šport, ki letos poteka že 10. leto, v Vrtcu Žužemberk pa smo se mu prvič pridružili lani. Glavni cilj projekta in tudi našega srečanja je bilo druženje in gibanje vseh generacij s poudarkom na promociji zdravega načina življenja in osveščanju o pomenu gibanja in zdrave prehrane.

Tudi letos smo želeli srečanje izpeljati na prostem, vendar smo se zaradi neugodne vremenske napovedi odločili, da prireditev prestavimo v telovadnico, zaradi česar smo morali program prilagoditi. Tako žal letos nismo izvedli prvotno načrtovanega pohoda, medgeneracijskih športnih iger in degustacije zdravih solat iz žitaric. Če ne prej, pa naslednje leto zopet povabimo v goste strokovne delavce Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Novo mesto, ki so bili pripravljeni tudi letos sodelovati z izvedbo meritev krvnega sladkorja in tlaka, pogovorom o zdravem življenju ter prikazom uporabe defibrilatorja.

Kljub nekoliko spremenjenem programu pa smo se vseeno imeli športno in špasno. Za špasni del sta poskrbela Erika Mohorčič, učenka 9. razreda in dijak Blaž Koncilja, nekdanji učenec naše šole. Za uvod v športni del pa smo najprej prisluhnili pogovoru z vrhunskimi športniki -smučarsko tekačico Alenko Čebašek, tekmovalko z zračno in malokalibrsko puško Živo Dvoršak ter Gorskim tekačem in maratoncem Mitjo Kosoveljem. Simpatični mladi športniki so nam pripovedovali o svojih športnih začetkih, treningih, prehrani ter načrtih za prihodnost.

Ker je letošnja nosilna tema dogodkov Šport in špas gibanje in jutranja telovadba, smo k sodelovanju povabili g. Matjaža Marinčka, ki v Zagradcu vodi vsakodnevno jutranjo telovadbo. Uvodoma nam je predstavil društvo Šola zdravja, v okviru katerega po različnih krajih širom Slovenije v oranžnih majicah dnevno vadi več kot 120 skupin s preko 3000 vadečimi, sledila je praktična izvedba vaj za stare in mlade pod vodstvom g. Marinčka in nekaterih ostalih članov skupine iz Zagradca. Vadbo smo sklenili z dobrimi občutki razgibanega telesa ter ugotovitvijo, da je lahko telesna vadba tudi zelo prijetna in ne vedno povezana z občutki izjemnega napora. Želimo si, da bi skupina Šola zdravja zaživela tudi v Žužemberku ali na Dvoru.

V vrtcu se zelo dobro zavedamo pomena gibanja za otrokov vsestranski razvoj, zato v zimskem času, ko je manj možnosti za gibanje na prostem, že vrsto let organiziramo brezplačne gibalne urice. Enkrat tedensko jih v popoldanskem času vodijo naše vzgojiteljice, ki poskrbijo, da se otroci skupaj s starši razgibajo, razvijajo svoje gibalne sposobnosti in opravijo športni program Sokolske zveze Slovenije Miška Eli. Tudi letos so bili prav vsi udeleženci gibalnih uric nagrajeni s kolajnami Miške Eli, ki so jih na prireditvi Šport in špas prejeli iz rok naših gostov – vrhunskih športnikov.

S posebnim priznanjem Šport in špas pa so bili nagrajeni tudi najmlajši in najstarejši udeleženec prireditve ter najštevilčnejša družina – tokrat je bila to družina Ban iz Lašč s kar sedmimi udeleženci prireditve.

Prijetno druženje smo zaključili s plesno animacijo učiteljice ge. Ide Štimec, ob kateri so veselo poskakovali in plesali tako mladi kot tudi tisti manj mladi. Bilo je športno in špasno ter tudi poučno, kajti vsi skupaj smo se ponovno spomnili pomena zdrave prehrane, rednega gibanja in druženja za naše dobro počutje in zdravje. Za naslednje leto pa si želimo ugodnejšega vremena in še večjega odziva staršev.

Tanja Fabjančič

(Skupno 632 obiskov, današnjih obiskov 1)