Letošnja jesen nas je resnično obdarila z bogatimi plodovi. To smo opazili tudi otroci iz skupine RIBICE,ko smo vsakodnevno  opazovali naravo okrog nas . Zato smo se odpravili na najbližji hrib, v vas  Zafara, kjer je doma naša varovanka Nina. Želeli smo ji pomagati pobirati orehe, katerih sta se že lotila z bratcem Nejcem .  Njeni starši in stari starši so nas lepo sprejeli in pogostili z najboljšimi dobrotami, ki jih pripravlja Ninina mama. Že ob prihodu k hiši smo zaznali čudovit vonj po svežem pecivu. Ninina mama in mamica sta nas pričakali s polno košarico še toplih rogljičkov in domačim čajem. Po prigrizku smo si ogledali krušno peč v kateri je že gorel ogenj in grel prostor. Ninina mama nam je pokazala, kako so včasih, ona pa tudi še sedaj pekli kruh. Zamesila je testo in medtem ko je počivalo, nam je pokazala, kako so nekoč ob najrazličnejših praznovanjih in posebnih dogodkih pekli »TIČKE«, še zlasti za otroke. Tudi mi smo poizkusili in naredili vsak svojega, katerega smo odnesli ponosno domov.

Ko smo opravili s pekovskimi veščinami, smo odšli na delo. Ata deklice Nine nam je pokazal , kje nas čakajo debeli orehi. Res je bila radodarna letošnja jesen. Ogromno orehov je ležalo pod  velikimi drevesi. Nismo se ustrašili, temveč smo poprijeli za kanglice in jih polnili s plodovi. Veliko rok –hitro opravljeno delo. Pobrali smo vse  orehe in napolnili pripravljene zabojčke. Vsi smo bili veseli in zadovoljni , da smo lahko pomagali. Za trud pa smo si zaslužili malico in popotnico za domov.

Ta dan nam bo ostal še dolgo v spominu. Naredili smo nekaj dobrega,  koristnega in poučnega. Hvala  Ninini družini, ki nas je lepo sprejela in marsikaj novega pokazala.

 

Vzg. Zdenka Blatnik

orehi8 4

 

orehi 1

 

orehi 2

 

orehi 3

 

Objavila: ga. Natalija Kobe

 

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)