Res je obiskali in ogledali smo si Špajo dolino. Ali veste kaj je to in kje je to?

To je velika dolina med Grosupljem in Višnjo goro, kjer se nahaja sortirnica odpadkov za okolico Grosuplja in Ljubljano. Tja smo se odpravile Ribice in Mravljice.

V prelepi naravi skozi gozdove po vijugasti cesti smo se pripeljali do našega cilja. Tam nas je pričakala cela ekipa zaposlenih z go. Marijo Ruter in očka naše deklice Mije, Branko Novak, preko katerega smo se dogovorili za ogled sortirnice odpadkov. Ga. Marija nas je sprejela in nas popeljala po dolini, ki bi jo moral prehoditi vsak, da bi začeli razmišljati, kako moramo ravnati z odpadki in kako bi se morali obnašati, da bi jih zmanjšali.

Tako kot vsa vozila, ki pripeljejo smeti so tudi nas stehtali. Najprej Mravljice, nato pa še Ribice. Pred Igralnico lahko pogledate liste, kdo je težji. Enako stehtajo vozila, prikolice, tovornjake, …

Potem ljudje dobijo navodila, kam in kako naj razvrstijo odpadke. Mi pa smo začeli z opazovanjem, kaj vse se znajde med odpadki.

Električne naprave, ki se pokvarijo, razbijejo, .. ogromno

Kontejner za zbiranje posebnih in nevarnih odpadkov. Tukaj zbirajo različna olja, nevarne snovi, zdravila, ki jih ne porabimo,…

Včasih ne vemo, kam stvarmi, ki jih ne potrebujemo več pa so še uporabne. Tudi za to imajo rešitev. Na posebnem prostoru zbirajo aparate, ki še delajo in jih podarijo ljudem, ki jih potrebujejo. Tako, da je prav, da če kupimo nekaj novega pa naš stari strojček še deluje ga odnesemo in tam ga vzamejo ljudje, ki ga potrebujejo. S takšnimi dejanji zmanjšujemo količino odpadkov obenem pa naredimo nekaj koristnega za druge.

Naprej po centru smo se spustili v dolino, kjer so pod lično streho postavljeni veliki kontejnerji nad katerimi visijo table, kaj sodi v posamezni kontejner. Ga Marija je vodila otroke. Skupaj smo ugotavljali, kaj je dobro razvrščeno po posameznih kontejnerjih in kje so se ljudje zmotili pri odlaganju odpada.

Medtem, ko smo si ogledovali razvrščanje odpadkov, se je pripeljal gospod s tovornjakom in je pokazal, kako naložijo polne kontejnerje na tovornjak in ga odpeljejo v skladišče posameznih odpadkov v spodnjem delu doline.

Gospod Branko Novak pa je otrokom predstavil tovornjak, ki pobira smeti iz kontejnerjev kamor mi vsakodnevno odlagamo naše odpadke. Radovedni otroci so ga lahko preizkusili.

Ko smo si ogledali tovornjak se je po klancu navzdol čisto tiho pripeljal manjši kamionček. Ugotovili smo, da je na elektriko. Prijazni šofer nam je povedal, da je s kamiončkom pripeljal smeti, ki jih strese s košev za smeti po mestu, kamor ljudje mimogrede odvržemo odpadke. Obvezna oprema je tudi metla in lopata.

Drug gospod nam je s posebnim vozilom pokazal, kako prenašajo odpadke in jih premikajo na kup

Zbrano embalažo ročno sortirajo ljudje s svojimi rokami in ne roboti, zato se potrudimo vsak zase, da bodo naši odpadki pravilno razvrščeni. Zbrane odpadke sortirajo po barvi, ki jih nato stisnejo v ogromne barvne bale.

Potem smo se odpeljali z avtobusom do skladišča odpadkov. Peljali smo se tudi mimo kompostarne, kjer si biološke odpadke kompostirajo in si pripravljajo kompost za pokrivanje terenov v Špaji dolini.

Zahvalila bi se Mijinemu očku Branku, vsem sodelujočim in ge. Mariji Ruter za izjemno prijetno in poučno vodenje po sortirnici odpadkov.

Mateja Kuhelj

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)