Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41
 

VARNO NA CESTI – skupina Zajčki

V skupini Zajčki smo se skozi cel mesec ozaveščali, kako pomembna je varnost v prometu.

V Evropskem tednu mobilnosti smo sodelovali v igri Beli zajček. Zgodba nagovori otroke, da je za lepše in bolj zdravo okolje potrebno čim več hoditi peš ali uporabljati javni prevoz. Za vsak prihod in odhod iz vrtca je otrok na “od smoga umazanega” zajčka nalepil bel krogec in ga s tem pomagal očistiti.

Na krajšo pot nas je peljal šofer – oče dečka iz skupine Mravljic – avtobusa. Otroci so bili navdušeni.

Zato je na željo otrok in v znamenju “avtobusa” potekal cel naš teden. Vzgojiteljica Anja nam je zaigrala skladbe na kitaro; Tu tu tu po cesti, Potujemo v Rakitnico, … .

Igrali smo se glasbeno – socialno igro; Potujemo v Žužemberk, …

Na temo avtobusa smo tudi ustvarjali.

16. 9. nas je obiskala občinska redarka, ga. Karmen Cesar. Odšla je z nami na sprehod in nam pomagala kje in kako prečkamo cesto ter po kateri strani hodimo.

V telovadnici ali na asvaltnem igrišču smo se večkrat igrali tekalno igro: Semafor. Naredili smo tudi poligon – vijugasta, strma, poškodovana cesta,

Ogledali smo si poučno risanko: Promet in okolje.

V petek, 18. 9., smo se udeležili projekta »Ulice otrokom«. Otroci vrtca so risali po ulici, ki je bila v ta namen zaprta. Tako smo poskrbeli, da na tej ulici vsaj v tem času ni prihajalo do onesnaževanja zaradi prometa.

V igralnici smo si kar sami ustvarili kotiček – promet. Naredili smo makete hiš, dreves. Vzgojiteljici sta naredili prometne znake in igra se je lahko začela.

Ali pa smo si kar sami narisali ceste, s kockami dodali stavbe in le še poprijeli po vozilih.

Na povabilo se je odzval oče Jakoba; prometni policist g. Gregor Mravljak, ki nas je obiskal s sodelavcem prometnem policistom g. Blažem Zihrlem. Razkazali so nam policijski avto, opremo ter še enkrat ponovili, kako se obnašamo v prometu. Otroci so bili navdušeni predvsem nad sireno in lučkami.

Na temo promet smo veliko ustvarjali, hkrati pa urili barve in like.

25.9 smo vse predmetne predpiše še enkrat ponovili z ogledom gledališke predstave Tri kepice prometa, ki smo si jo zaradi trenutnih razmer ogledali na prostem. Predstava je bila res poučna in hkrati zelo zabavna.

23. september je bil razglašen za dan slovenskega športa. V skupini Zajčki se bomo trudili sodelovati v projektu: 365 dni telovadimo vsi.

Svoj 3. rojstni dan sta v septembru praznovali deklici Alja in Nuša.

Obeležili smo tudi 1. jesenski dan. Spreminjanje narave opazujemo na sprehodih, nabiramo jesensko listje, nabrali smo lešnike.

Uživamo v novi senzorni igri – Jesen, ki jo je naredila “teta” Anja.

Za nami je zelo poučen, pester in zelo zanimiv mesec. Že komaj čakamo, kaj nam bo prinesel naslednji.

Zapisala: vzgojiteljica Katja

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 2)