Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

Pri Ribicah skrbimo “da bo varen vsak nov dan”

V skupini Ribice, se zavedamo, kako zelo pomembna je varnost v prometu, zato smo v septembru tej temi namenili veliko pozornosti. V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo starše in otroke spodbujali k sodelovanju v igri Beli zajček. Ta spodbuja prihajanje v vrtec in odhajanje domov na okolju prijazen način. Za vsak prihod ali odhod na tak način, je otrok prilepil belo pikico na sivega zajčka in mu tako simbolno pomagal očistiti kožušček.

V petek, 18. 9., smo se udeležili projekta »Ulice otrokom«. Otroci vrtca so risali po ulici, ki je bila v ta namen zaprta. Tako smo poskrbeli, da na tej ulici vsaj v tem času ni prihajalo do onesnaževanja zaradi prometa.

Velik poudarek smo dali seznanjanju otrok z varnim vključevanjem v promet, pa naj bo kot pešci ali kot potniki v različnih prevoznih sredstvih. V veliko pomoč nam je bila občinska redarka, ga. Karmen Cesar, ki je opravila sprehode s skupinami otrok. Na sprehodih smo preizkusili kje in kako najbolj varno hoditi in prečkati ceste.

Vse znanje o varnosti v prometu sta podkrepila in nadgradila še prometna policista g. Gregor Mravljak in g. Blaž Zihrl. Z veseljem smo si ogledali tudi policijsko opremo, policijski avto ter spoznali poklic policista.

V torek, 22. 9., je naš vrtec obiskal župan, g. Jože Papež. Z veseljem se je odzval povabilu skupine Ribic.

G. županu smo najprej predstavili način sodelovanja v Evropskem tednu mobilnosti in v igri Beli zajček. Zapeli smo tudi nekaj pesmic na temo prometa. Skupaj z županom, ravnateljico in vodjo vrtca odšli na sprehod po ulicah v bližini vrtca. Dokazali smo, da smo se o prometni varnosti že veliko naučili. Opozorili smo na dele ulic, ki so za pešce nevarni in pohvalili dobre rešitve, ki so bile že realizirane.

Ob koncu sprehoda nas je g. župan povabil do ulice pri novi trgovini, ki bo odslej namenjena otrokom. Tega smo se skupaj razveselili in prepričani smo, da bomo v prihodnje z veseljem obiskovali »našo« ulico.

Na temo prometa smo tudi ustvarjali, se gibali, prepevali, plesali, reševali uganke, poslušali pravljice in se veliko pogovarjali.

Sklop »Varno v vrtec« smo sklenili z gledališko predstavo Tri kepice prometa, ki smo si jo zaradi trenutnih razmer ogledali na prostem. Ob njej smo se iz srca nasmejali in utrdili naše znanje o varnem ravnanju v prometu.

Zavedajmo se, da je vključevanje otrok v promet del našega vsakdana. Prav vsi od nas, ki se tako ali drugače vključujemo v promet, se lahko potrudimo in skrbimo za varnost otrok in nas samih. Otroci se od nas učijo, zato bodimo tudi dober zgled.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate nekaj zbranih fotoutrinkov, zraven pa prisluhnete prepevanju otrok iz skupine Ribic. Ob spremljavi na ukulele smo zapeli pesem Adija Smolarja – Na cesti nisi nikdar sam.

https://video.arnes.si/portal/video/api/asset/I1ayLlgkkfcU8QsYQLOKps1P/play.mp4

Vzgojiteljica Mojca Obrstar

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)